Hulp bij vuurwerk angst

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en daarmee ook het afsteken van vuurwerk. Veel dieren raken gestresst van kerst, visite, harde knallen, kruitlucht etc. Hier onder volgen tips en adviezen om het nieuwe jaar zo prettig mogelijk in te luiden.

Wat u niet moet doen bij een angstige dier:
• De hond of kat straffen.
• De hond alleen thuislaten.

Wat u wel kunt doen:
• Een veilig plek maken voor de hond. Meestal een plek waar de hond zich kan verstoppen. (onder de trap, in de badkamer, dekens over de bench heen.)
• Oordoppen, of koptelefoon gebruiken. U moet de hond er wel aan laten wennen.
• Op rustige tijden, aangelijnd uitlaten evt een keer wat verder weg met de auto naar een rustig gebied. Blijf ook met puppies en honden die niet angstig zijn uit de buurt van harde knallen. Angst kan door een keer schrikken al gemakkelijk ontstaan
• Troosten mag, steunen moet! Als een hond angstig is en steun zoekt bij zijn baas is het het beste om deze steun ook te geven. Vast houden, aaien en rustig kletsen tegen de hond heeft een stressverlagend effect. De hond is in staat om te zien dat de baas zelf geen stress vertoont tijdens het afsteken van vuurwerk. U versterkt in dit geval het angstgedrag niet. De hond is namelijk op zoek bij zijn baas hoe hij met de harde knallen om moet gaan. Als hij leert dat de baas hem niets te bieden heeft zal hij eerder willen vluchten. Als hij heeft geleerd dat hij steun van zijn baas krijgt is de neiging om te vluchten kleiner. Straffen voor angst is geen optie. Naast de angst voor het vuurwerk ontstaat er zo ook een angst voor de baas.
• U kunt de gordijnen sluiten en een muziekje opzetten.
• Zorg ervoor dat de dieren niet kunnen ontsnappen.
Houd u hond rond oud en nieuw aangelijnd. Probeer op oud en nieuw wat meer te wandelen in een rustig gebied, zodat het dier in de loop van de dag al een beetje moe wordt. Laat uw hond voor 22:00 uur uit zodat hij zijn energie al wat kwijt is. Geef hem daarna een kluif of een goed gevulde Kong waar hij zoet mee is. Daar wordt de hond uiteindelijk extra moe van.

Extra hulp:
• U kunt een of vier weken van tevoren beginnen met een Adaptil-verdamper voor honden of een Feliway-verdamper voor katten. Dit zijn verstuivers die u in het stopcontact kunt plaatsen en die feromonen verspreiden. Deze geurstoffen kunnen wij niet ruiken maar hebben wel een kalmerende werking op uw huisdier.
• U kunt de hond vanaf kerst adaptil tabletten geven. Dit is een middel dat rustgevend werkt en angst reduceert.
• U kunt de hond een adaptil halsband omdoen. De halsband verspreidt evenals de verdamper feromonen. Dit heeft een kalmerende werking op de hond. U kunt de halsband vanaf begin december al bij uw hond omdoen. De halsband is 4 weken werkzaam.

Voor sommige honden zijn deze maatregelen niet genoeg

Sommige honden blijven ondanks de aanpassingen in de omgeving en de inzet van bovenstaande middelen nog erg angstig. Dan is extra medicatie wenselijk. Er zijn 2 middelen geregistreerd voor de hond.

Pexion is een anti-epileptica en  werkt ook tegen angst. Het mag enkele dagen van te voren gegeven worden. Sileo is een angst reducerend middel dat vooral op de oudjaarsavond gegeven kan worden.

Beide middelen zijn “receptplichtig”. Dit betekent dat we het alleen mee mogen geven na een controle van uw hond door de dierenarts.

Vermoedt u dat uw hond zo angstig is dat medicatie nodig zal zijn tijdens de jaarwisseling, dan adviseren wij om ruim van te voren (liefst al in november en in ieder geval voor de kerst) een afspraak voor een gereduceerd vuurwerkconsult te maken.

In een vuurwerk consult, controleert de dierenarts de gezondheid van uw hond, wordt de hond gewogen en adviseren we u welke medicatie voor uw hond geschikt is, en geven we u uitleg over de juiste toediening van de medicatie.

Kosten van het vuurwerkconsult zijn  € 15,-  De kosten van de medicatie verschilt per hond.

Bel gerust om een afspraak te maken, we helpen u hond graag.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *