een leven lang fit voor je kat

Een leven lang fit

 

Wij zijn dol op katten en zien ze graag; als schattige kitten, als atletische jonge kat, als eigenwijze volwassen kat en als dappere wijze kat op leeftijd. Het is onze uitdaging om u te helpen uw kat tot op hoge leeftijd gezond en gelukkig te houden.

Het op tijd signaleren van problemen is daarbij erg belangrijk. Katten zullen niet snel laten merken dat er iets mis is of dat ze pijn hebben. Ouderdomsproblemen  zoals nierfalen, schildklierklachten en artrose beginnen vaak met heel milde symptomen en worden heel geleidelijk aan erger. Hierdoor valt het je als eigenaar in eerste instantie niet altijd op dat je kat ziek is.

Daardoor komt een eigenaar helaas vaak pas in een laat stadium van de ziekte bij de dierenarts. . Soms is het dan te laat om de kat nog te kunnen helpen, terwijl er in een eerder stadium van de ziekte nog een behandeling mogelijk geweest was. Door vroegtijdig signaleren van problemen kunnen we je helpen om je kat onnodig lijden te besparen.

Om je kat gezond en gelukkig te houden,  zijn we het zorgprogramma “een leven lang fit“ gestart. Tijdens het hele leven van uw kat houden we samen met jou de gezondheid in de gaten.

“Een leven lang fit Programma” levenfase kat

Kitten 0-1 jaar   (kindertijd)

vaccinaties en gezondheidscontroles op 9 weken, 12 weken, 6 maanden en 1 jaar. Aandachtspunten bij kittens zijn:

controle op aangeboren afwijkingen, de groei en het gebit, bestrijden van infectieziekten, advies over ontwormen en parasieten bestrijding. Advies over sterilisatie en castratie.

1-6 jaar                 (volwassen)

jaarlijks een controle van gewicht,  gebit en lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek controleert de dierenarts het hart, de longen, buikorganen, het gebit en er is aandacht voor  huid en vacht. Deze controle kan samen met de jaarlijkse vaccinatie tegen katten- en niesziekte gedaan worden.

7-10 jaar              (senior)

jaarlijkse controle van het gewicht, gebit en algemeen lichamelijk onderzoek. Vanaf 7 jaar beginnen er wat vaker klachten  te ontstaan. Daarom gaan we op een aantal punten extra controleren.  Het algemeen lichamelijk onderzoek wordt  aangevuld met een bloeddrukmeting en urine onderzoek.

Een op de tien katten krijgt te maken met hypertensie, oftewel een hoge bloeddruk. Je merkt niks van alleen een hoge bloeddruk, maar het  is schadelijk voor de nieren, ogen, hersenen, hart en bloedvaten.  Katten kunnen blind worden door een hoge bloeddruk. Behandeling is altijd noodzakelijk, een te hoge bloeddruk is voor katten net zo ernstig als voor mensen!

Ook adviseren we om vanaf 7 jaar 1x per jaar de urine te laten controleren. Door de urine en bloeddruk te  controleren kunnen we de nierfunctie monitoren. Als de nierfunctie verslechtert, kunnen we in een vroeg stadium behandelen en achtuitgang vertragen of voorkomen.

10-15 jaar         de pensioenleeftijd.

De controles worden nu halfjaarlijks. Uw kat is nu echt op leeftijd. Ouderdomsklachten liggen op de loer.

Bij de halfjaarlijks controle is er aandacht voor pijnklachten, gewrichtsklachten, bloeddrukcontrole, het gebit, hart, longen en buik, huidklachten, en (veranderd)gedrag. Controle van het gewicht is heel belangrijk bij oudere katten. Gewichtsafname is een signaal dat er gezondheidsproblemen ontstaan.

Jaarlijks nemen we wat bloed af en doen urine onderzoek om onder andere de nierfunctie en de schildklier te controleren.

 

15+ katten  de hoogbejaarde kat.

4x per jaar naar de dokter is voor veel katten geen overbodige luxe.

De zorg wordt nog meer maatwerk. Sommige katten gaan nog prima en dan is een halfjaarlijkse controle voldoende. Maar een groot percentage van de 15+ katten heeft één of meerdere aandoeningen, waar ze medicijnen voor krijgen. Ziektes die we veel zien zijn;  een te snel werkende schildklier, artrose, hartaandoeningen en  nierfalen. Dit zijn ouderdomsziekten die we kunnen behandelen met voeding en medicijnen.

De controles worden individueel afgestemd. We monitoren en doen wat nodig is. De observatie van het gedrag van de kat is hierbij heel belangrijk. Zo optimaliseren we samen de zorg voor jouw senior kat. Hierbij staat het welzijn van de kat voorop.

 

Wil je jouw kat ook de optimale zorg bieden ? Geef het bij het maken van een afspraak even aan dat je kat mee doet met het leven lang fit programma. Dan plannen we wat extra tijd in.

 

Nog even dit: We horen vaak; ja maar mijn kat is bang om naar de dierenarts te gaan en het geeft veel stress. Bedenk je wel dat dit stress is van korte duur. Natuurlijk wij zijn ook gestrest als we naar de tandarts gaan. Maar alle dagen pijn aan je kies hebben is ook stress. Deze chronische stress is zelfs veel ongezonder dan de korte acute stress van een bezoekje aan de tandarts. (Of Dierenarts)