We zien natuurlijk het liefst dat onze senior zo lang mogelijk fit en vrolijk is Een grijze snoet, doffe oogjes, wat moeilijker opstaan. Ouderdom komt met gebreken, ook bij honden. Vaak denken mensen ‘dat hoort er nou eenmaal bij’. Maar is dat wel zo? Vaak hoort het er helemaal niet bij, en is er wel degelijk sprake van een aandoening die behandelt moet worden. Daarom leggen wij de focus op het welzijn van de oudere hond, want ouderdom is geen ziekte.
Veel voorkomende aandoeningen bij de oudere hond
Artrose
Artrose is slijtage van de gewrichten die ontstaat als een gewricht beschadigd raakt, door trauma of door leeftijd. Door artrose ontstaat er overbelasting in de gewrichten waardoor er een ontstekingsproces ontstaat. Door dit ontstekingsproces gaat de kwaliteit van het kraakbeen en de botten alleen maar harder achteruit, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Het is daarom van belang om artrose goed te behandelen, niet alleen om de pijn en ontsteking te verminderen, maar ook om de ziekteprogressie af te remmen. Met behulp van een röntgenfoto maken we artrose zichtbaar en sluiten we andere aandoeningen uit.
Gebitsproblemen
Gebitsproblemen komen veel voor bij de oudere hond. Vaak valt het baasje vooral de slechte adem op. Tandsteen op de tanden en kiezen zorgt voor aangetast en ontstoken tandvlees. Naast dat het voor pijn en ongemak zorgt, kunnen er bij een ontstoken gebit bacteriën in de bloedbaan terecht komen en aanleiding geven tot hart-, lever- en nierinfecties.
Het gebit van een hond wordt gereinigd onder narcose. We horen vaak van eigenaren dat ze het spannend vinden om hun senior hond nog onder narcose te brengen. Toch is het risico van een slecht gebit veel groter! We werken met veilige narcosemiddelen, prima narcose apparatuur (uw dier wordt continu gecontroleerd tijdens de narcose) en we adviseren om voor de narcose bloedonderzoek uit te voeren, zodat we goed weten hoe het zit met de orgaanfuncties van uw hond. Zo kan uw senior weer met een schoon en pijnloos gebit verder.
Tumoren
(Huid)tumoren zijn een veel voorkomende aandoening bij onze senior honden. Tumoren bij honden kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Hoe eerder de tumor ontdekt wordt, hoe beter de tumor te verwijderen of te behandelen is. Daarom is het belangrijk uw hond regelmatig te controleren op bultjes en knobbels. Vaak kan met een juiste behandeling volledig herstel bereikt worden en kan uw hond nog volop genieten van zijn senior jaren.
Hartproblemen
Bij oudere honden zien we regelmatig hartproblemen. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een lekkende hartklep of het uitrekken van de hartspier. Het eerste wat de eigenaar zal opvallen bij een hartprobleem is een verminderd uithoudingsvermogen. Vaak wordt dit dan weer gewijd aan de leeftijd, maar dit kan dus heel goed een andere oorzaak hebben. Later kunnen er ook andere symptomen ontwikkelen zoals hoesten en vermageren. Een hartprobleem kan met medicatie en een aangepaste levensstijl heel goed ondersteund worden, waardoor uw hond nog jarenlang prima door het leven kan.
Afname zicht, gehoor en dementie
Net als bij mensen kan bij oudere honden de kwaliteit van het zicht en gehoor achteruit gaan. Bovendien kunnen honden ook dementie ontwikkelen. Bij dementie, oftewel een cognitieve dysfunctie, verandert het gedrag en de persoonlijkheid van uw hond. Het geheugen, beoordelings- en leervermogen verminderen. Honden maken minder contact, kunnen sloom of juist onrustig worden, en snappen het soms gewoon niet meer. Geduld, aandacht en aanpassen van de omgang met de hond zijn belangrijk bij deze aandoeningen.
Overige aandoeningen
Nierproblemen, suikerziekte, overgewicht en urinewegproblemen zijn nog een aantal aandoeningen die voor kunnen komen bij uw oudere hond. Ziet u veranderingen bij het plassen, of drinkt en plast uw hond juist meer? Dan kan het verstandig zijn om de urine na te laten kijken. Komt uw hond veel aan of valt hij juist meer af? Het is verstandig om het gewicht van uw hond vaak te controleren, zo kunnen ook subtiele veranderingen waargenomen worden.
Tot slot: ouderdom zelf is geen aandoening! Is uw hond minder fit, zijn er veranderingen in gedrag, uithoudingsvermogen, eten of drinken? Dan is er vaak sprake van een (goed te behandelen) aandoening die deze problemen veroorzaakt.
Bel de dierenarts voor een senior Health Check. Samen met u bekijkt de dierenarts wat er aan de hand is en of er behandelingen nodig zijn om het welzijn van uw hond te verbeteren. Hoe eerder een aandoening ontdekt wordt, hoe beter de aandoening te behandelen of te ondersteunen is.